vineri, 25 decembrie 2009

Ce este patria ? (2)


      Cunoasteti poezia “Patria româna”, de George Cosbuc ? O puteti citi aici. Cosbuc spune ca Patria este vatra stramosilor nostri, pentru care ei s-au luptat vitejeste, este vatra celor care astazi ne numim romani si traim impreuna si este vatra in care vor trai urmasii nostri care « vor face tot mai mare / tot ce românismul are ».
      Patria este, prin urmare, un loc si un grup de oameni care vorbesc o limba, toate acestea formind un intreg caruia ii apartinem si care se perpetueaza din generatie in generatie.
      Departarea de acest intreg, renegarea apartenentei la el si uitarea legaturii puternice pe care o are cu viitorul (in primul rind) si cu trecutul va duce, intr-un termen mai lung sau mai scurt, la disparitia lui si, sub loviturile istoriei, la disparitia elementelor care il compun.
      Scriam mai sus ca apartinem acestui intreg. Aceasta relatie de apartenenta nu este una coercitiva si asupritoare. Nu sintem sclavii lui si avem fiecare dreptul sa judecam daca apartenenta la acest intreg ne aduce ceea ce fiecare din noi asteapta. Avem dreptul sa judecam daca aspiratiile fiecaruia au sanse sa devina realitate in patria noastra.
      Fara indoiala, putem trai si fara sa ne gindim la toate acestea. Pot fi vremuri in care nu este necesar. Putem trata lucrurile mult mai practic, privind totul prin prisma unui singur individ : cel mai mult conteaza ceea ce am eu datorita faptului ca patria mea este România.
      Vremurile in care traim acum impun o readucere in actualitate a notiunii de patrie si a celei de patriotism (despre care vom vorbi in curind) pentru ca intelegerea apartenentei la patria noastra si redesteptarea patriotismului pot fi o rampa de lansare catre vremuri mai bune si o asigurare a viitorului.

Un comentariu:

  1. noroc cu tine ca imi mai trezesti spiritul civic in mine, caci daca stau sa judec dupa ce se intampla in jurul nostru ar trebui sa cad intr-o depresie acuta si sa uit care-mi sunt radacinile.
    M

    RăspundețiȘtergere