marți, 31 iulie 2012

Parjolul, o tactica stramoseasca


Basarab Intemeietorul l-a invins pe Carol Robert dupa ce a parjolit totul in calea armatei acestuia, ungurii i-au parjolit si ei resedinta si apoi el le-a aruncat in cap cataroaie si maciuci  timp de 3 zile. Dupa aceste nabadai, Basarab s-a inchinat regelui Ungariei si au trait in continuare amindoi, bine-mersi. Valahia a continuat sa se consolideze ca stat iar Ungaria si-a vazut de treburile ei, avind flancul sudic asigurat de un vasal destoinic.
Vlad Tepes a fost un dur. El a incercat sa opreasca inaintarea lui Mahomed dar acesta a trecut Dunarea prin alt loc […]. Suparat, Vlad a parjoit totul in calea lui Mahomed dar acesta a ajuns la Targoviste. Vazind padurea de tepi, in care la loc de cinste se aflau solii sai si constatind ca Vlad boicota razboiul, sultanul s-a retras pe la Braila. Orice dialog cu ghiaurul fiind imposibil datorita absentei acestuia (desi unii spun ca Vlad “l-a hartuit” tot timpul si ca l-a si invins intr-o batalie), lui Mahomed i-a venit o idée geniala: l-a lasat la Braila pe Radu cel Frumos care, cu rabdare, a derulat o campanie electorala eficienta reusind sa determine multi boieri sa treaca de partea sa si obtinind astfel majoritatea in Sfatul Domnesc. Radu cel Frumos le vorbea boierilor astfel (citat aproximativ...): „au nu v-a ajuns atita pustiire din partea fratelui meu, asa cum nu s-a mai vazut in lumea asta ?” Vlad a tinut-o insa pe a lui. Era convins ca Europa e de partea sa, cel mai apropiat prieten fiind Matei /Matia Corvin. Dupa ce si-a atins scopul principal (sa puna mina pe banii trimisi de papalitate pentru a lupta contra turcilor, pe care mai tirziu i-a folosit pentru a „ataca” tronul habsburgic), Matei Corvin l-a bagat la zdup citiva ani, ca sa isi asigure linistea pe flancul sudic.
Si asa, din parjol in parjol, am ajuns in zilele noastre, cind dam vina pe parjolul neintrerupt pentru faptul ca drumurile noastre sint pe primul loc in lume la hurducaieli.
Recent, tocmai s-a mai dat o batalie in care tactica principala a fost parjoul. Ma refer aici la boicotarea referendumului de catre sustinatorii lui Traian Basescu si de catre inamicii USL (este foarte important de realizat ca aceste doua grupuri nu sint identice) si la marele rahat facut de USL pe statul de drept.
Istoria ne da mai multe invataminte despre aceasta tactica:
- atunci cind batalia e cistigata la limita, asteapta-te ca dusmanul sa revina (turcii au revenit dupa prima batalie de la Rovine si l-au usuit pe Mircea, care a fugit in Ardeal)
- daca vrei sa construiesti mai departe, incearca sa rezolvi in mod diplomatic cauzele care au generat conflictul (vezi ce a facut Basarab)
- nu te baza prea mult pe Europa. Daca primesc ceva in schimb, europenii uita de dreptate, de dusmanul comun si alte chestii nobile si poti pati doua lucruri: esti pus la pastrare sau esti pus pe frigare.
- renunta la trasul in teapa. Fa-te „cel bun, cel drept, cel intelept” in loc de „cel dur”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu