miercuri, 11 iulie 2012

Cel mai bun program MBA din Romania va fi desfiintat

Programul MBA Romano – Canadian a fost desemnat anul acesta de ancheta efectuata de Ziarul Financiar drept cel mai bun program MBA din Romania. La scurt timp, noua conducere a ASE a decis sa reorganizeze programul, adica sa schimbe radical forma in care acesta functioneaza.
Programul a fost pina acum organizat in colaborare de ASE si Universitatea din Ottawa si la el au participat profesori canadieni, care se numara printre cei mai buni specialisti din lume pe domeniile de specialitate si profesori romani selectati dintre oameni cu experienta in afaceri.
Intre programele MBA din Romania, MBA-ul romano – canadian se distingea prin numarul mai mare de ore de curs si prin exigenta extrema in evaluarea rezultatelor studentilor. Cursurile aveau o orientare practica, bazindu-se pe studii de caz, studiu individual, proiecte, simulari, expuneri si seminarii. Pot sa afirm fara nicio retinere ca acest program avea un nivel mai ridicat decit scolile din strainatate cu care am intrat in legatura intr-un fel sau altul.
Primul lucru pe care l-a decis noua conducere a ASE a fost sa suprime independenta programului si sa il subordoneze unei facultati, transformindu-l intr-un program obisnuit de master. Asta inseamna ca programa va fi stabilita de ASE; la fel si bugetul.

Pina la ora la care scriu nici macar nu s-au inceput negocierile cu partea canadiana pentru a se stabili modul in care aceasta se va implica in anul urmator. Este deja prea tirziu pentru o astfel de decizie si prea tirziu pentru a fi siguri ca vor mai avea studenti.
Citiva absolventi ai acestui program s-au intilnit de curind si au hotarit sa nu desfiinteze si Asociatia Alumni, care va avea 3 obiective: reinfiintarea programului romano – canadian, networking-ul si dezvoltarea unor proiecte de cercetare.
S-au discutat mai multe ipoteze privind motivele pentru care ASE a desfiintat practic programul. Printre ele s-au mentionat accesul la resursele financiare ale programului si eliminarea concurentei pe care programul MBA o facea unor programe care ar putea fi caracterizate drept “fabrici de diplome”.
Este mai mult decit ciudat ca, in zilele acestea, in care discutam atit de mult despre problemele din educatie, o universitate din Romania desfiinteaza un program care a fost desemnat drept cel mai bun si in care colabora cu un partener strain extrem de valoros. Se naste intrebarea cit de preocupati sint conducatorii invatamintului romanesc de calitate si daca au capacitatea sa gestioneze proiecte de anvergura.
Actiunea celor de la ASE vine ca o decredibilizare in plus pentru sistemul educational romanesc, de data aceasta in doua sensuri: se pune sub semnul intrebarii atit evaluarea facuta programelor de MBA cit si vointa romanilor de a face ceva bun in acest domeniu.


Deja ma gindesc serios sa cer azil intelectual in Canada.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu