sâmbătă, 7 iulie 2012

Manifest


Un copil care a crezut cindva ca un deodorant « Impulse » sau o guma de mestecat « Balonka » sint dovezi ale existentei Raiului, nu poate fi de de partea celor care, ametind cuvintele, vorbele si faptele, sustin ca fac politica de stinga si nici cu cei care, pupindu-le talpile stingacenilor, se dau drept liberali cu bun-simt. Cel care a fost un astfel de copil nu poate fi astazi decit radical. Impotriva acestora.

De ce il sustin pe Traian Basescu ? Pentru ca este singurul politician care a avut in programul sau rezolvarea celor mai importante probleme pe care Romania le are in momentul de fata si le-a avut in trecut: coruptia, educatia si administratia.
Pentru ca este singurul conducator politic din ultimul secol care a atacat fara retinere aceste probleme.
Resping ideea ca Basescu este un scandalagiu. Pur si simplu spune lucrurilor pe nume si astfel ii atinge pe multi. Cel mai meschin atac din partea celor care se simt vizati este sa spuna ca « Basescu îi incaiera pe toti ».

Daca as fi in locul lui Traian Basescu, as proceda la fel si cred ca de reusita lui si a celor care ii vor continua lupta (fiindca este evident ca nu se va termina totul acum) depinde intr-o mare masura viitorul nostru si al copiilor nostri.

De ce coruptia este o problema atit de grava ?
Uitati-va in jurul vostru si vedeti cum o multime de « destepti »i au ajuns mari oameni de afaceri in urma unor manevre mai mult decit dubioase (cel mai bun exemplu este marele manager Patriciu). Absolut toti, dupa ce au furat ca sa ajunga bogati, nu au mai putut sa se opreasca si incearca sa ne convinga pe toate caile ca acesta este comportamentul pe care este normal sa il ai in Romania : sa furi (cum spunea un reputat cioban pe la un post de televiziune : daca dupa 20 de ani de politica stai la bloc, inseamna ca esti prost).
Aceiasi indivizi, pentru ca ei nu stiu sa faca decit sa fure si sa insele si sa traga sfori, reusesc sa aduca pe pierdere marile lor afaceri (Patriciu este, iarasi, cel mai bun exemplu) si atunci gasesc ca metoda stiintifica de a rezolva « criza » este sa plateasca un impozit mai mic sau Statul sa le plateasca sau sa le stearga datoriile.

Probabil ca multi s-au lovit si de aceasta situatie : ajunsi in firmele acestor meseriasi, lucrind pentru ei si intrind in contact cu ei, se crucesc si se intreaba cum au reusit acesti indivizi limitati sa faca atitia bani.
Toate astea inseamna ca, de fapt, dezvoltarea prin resurse proprii a tarii este blocata de aceste hiene si ca, mai devreme sau mai tirziu, vom ajunge sclavii altora.
V-ati intrebat vreodata de ce la noi strazile se asfalteaza o data la citiva ani dar sint in permanenta pline de gropi ? Ati dat vreodata spaga unui functionar sau unui angajat la o firma privata, doar ca sa îi determinati sa faca ceea ce trebuie ? Ati intrat vreodata intr-un restaurant din strainatate si ati vazut cum persoanele aflate in restaurant isi protejeaza gentile atunci cind afla ca in restaurant sint si romani ?
M-am intersectat in cariera mea cu multi oameni care, ca sa cistige ei un milion, ar fi fost in stare sa aduca statului o pierdere de un miliard, fara nicio remuscare.

De ce educatia este importanta ?
Romania nu are resurse naturale importante si nici o pozitie « geostrategica » deosebita. De aceea dezvoltarea viitoare depinde intr-o mare masura de sistemele si tehnologiile pe care sintem in stare sa le cream si de cultura manageriala pe care o construim.. Or, acestea nu pot sa apara decit ca urmare a unui sistem de invatamint bine pus la punct. Ce avem azi ? Selectia capacitatilor intelectuale se face la misto. Modul de promovare dintr-un ciclu in altul depinde de numarul de odrasle de demnitari care au copii in aceasta situatie. Notele se dau in mod automat celor care sint copii de smecheri sau celor care platesc. Profesorii fac meditatii cu elevii pe care ii au si in clasa. Profesorii universitari nu fac decit sa arate studentilor cit de multa teorie au ei in biblioteca. O puzderie de universitati acorda diplome ca urmare a unui proces care este chiar mai formal decit luarea BAC-ului in ultimii ani ai lui Ceausescu. Pe statele de plata ale universitatilor gasim somitati locale de la care nimeni nu are ceva de invatat.

Cei care sint interesati sa invete trebuie sa razbeasca prin aceasta jungla : trebuie sa ia note mai bune decit cei cu pile, trebuie sa isi gaseasca joburi dupa ce smecherii (care ajung mai intii tineri cu potential si apoi mari manageri) iau crema. Si apoi ? Apoi vin francezii si ne spun ca un student practicant de-al lor este mai valoros decit un absolvent roman cu citiva ani de experienta !


De ce eficientizarea administratiei este importanta ?
In ziua de azi, daca vrei sa faci ceva, ai de rezolvat probleme cu administratia. Administratia romaneasca din momentul de fata considera ca trebuie sa se ratoiasca la oricine incearca sa faca ceva si nu se considera veriga necesara pentru a face lucrurile sa se miste in concordanta cu legile si la costuri minime. Am intilnit zeci de capcauni in administratie care nu fac decit sa isi stoarca creierii ca sa gaseasca motive sa complice lucrurile.
 Daca ai de a face cu zece entitati in zece locui diferite pentru aceeasi problema… ei bine, vei avea de a face cu zece proceduri diferite, zece costuri diferite, zece termene diferite si o mie de fetze diferite. Dupa ce ca nimeni nu face vreun efort sa puna toate procedurile cap la cap, acolo mai si lucreaza de doua ori mai multi oameni decit este nevoie. Du-te la o primarie la ora 8 dimineata : nu e nimeni. Du-te la ora doua dupa-amiaza : nu mai e nimeni. Da un telefon si spune-le ca vrei sa mergi pina acolo sa rezolvi o problema : sint pe teren.

In afara de asta, coruptia isi gaseste casa buna sub acoperisul administratiei. Daca intri vara intr-o primarie sau intr-o prefectura, toata lumea vorbeste de concedii in Grecia, Turcia, Italia (nimeni de Bulgaria) sau alte destinatii mai scumpe.
De la acesti indivizi ne asteptam astazi sa construiasca scoli si drumuri, sa duca apa potabila la tara, sa mentina spitalele la un nivel decent ?

Este evident ca cele trei chestiuni sint legate. Si am pomenit numai trei.

Sa ne intoarcem la « scandalagiul »Traian Basescu, care a devenit un mit. Acest chelios cu limba ascutita spune lucrurilor pe nume. Nu este diplomat ci marinar si nu are nicio retinere sa vorbeasca urit despre mafioti sau despre orice nu-i convine. Uitati-va insa cu cine se pune : cu ceata lui Pitigoi (dai intr-unul…) scolita americaneste intr-ale comunicarii (… tipa toti). Deschideti ochii bine si recunoasteti ca el ataca in primul rind o caracteristica a romanilor care este venerata si cultivata de generatii intregi. Cei mai viteji si mai drepti dintre traci treceau Dunarea pe gheata si jefuiau tot ce intilneau in cale (zice cronicarul) ; imparatii romani au adus aici toti hotii si tilharii de la Roma (zic doi nesimtiti de cronicari, care mai sint si calugari) ; aici au venit indivizi din toate colturile Imperiului, ca sa caute aur (zice un cronicar modern, foarte simpatic).

Basescu ataca « la baioneta » obiceiul prost al romanilor de a fura ; neputinta lor de a incerca sa se descurce fara sa fure. De aceea, el nu este injurat numai de Vintu, Patriciu, Voiculescu, Hrebenciuc, Ponta, etc – ci si de cei care au furat benzina cu punga de la Arpechim, de taximetristii care umbla la aparate, de bisnitarii de masini, de cei care isi iau comision la orice scobitoare pe care o cumpara, de arbitrii care fura meciuri si de buticarii care vind marfa de contrabanda sau expirata, de cei care isi cumpara permisele de conducere cu 500 de euro, de cei care dau autorizatii sa se construiasca bordeluri linga gardul Bisericii – adica de toti cei care nu ar incerca niciodata sa traiasca cinstit.
De ce ii ataca Basescu ? Pentru ca banii luati de ei nu sint ai lor ci ai statului, care i-a luat de la cei care muncesc cu adevarat si poate pentru ca bunul simt il indeamna sa faca asa.

Basescu le spune profesorilor ca mai intii ei trebuie sa isi miste fundul si sa scoata din copiii si din tinerii nostri ce au mai bun ; sa-i faca profesionisti capabili sa exploateze zestrea de stiinta si cultura a lumii – in folosul nostru. Le cere sa isi faca datoria. Chiulul din ce in ce mai raspindit nu poate duce decit la o situatie ca cea de azi : bugetul nu mai poate suporta ca 1000 de elevi sa fie raspinditi in 500 de scoli, nu mai poate suporta ca in fiecare resedinta de judet circurile foamei sa se transforme in universitati in care invata cite 5.000 de studenti care nu calca decit pe la 15% din cursuri si in care amfiteatrele au podele din parchet laminat (care se schimba o data la doi ani) !

Basescu lupta cu nesimtirea functionarilor care iti cer aviz de la hingheri ca sa iti dea dreptul sa construiesti o buda si considera ca pentru asta merita un salariu de 50 de milioane pe luna, ii ataca pe cei care te acuza de incalcarea legii atunci cind reclami ca ai fost jefuit, pe sefii de birou care isi fac concediile la Paris sau la Innsbruck din salariul de 1500 lei, lupta cu cei care considera ca trebuie sa treci pe la zece ghisee ca sa platesti o taxa, cu cei care iti cer o taxa doar pentru ca ai deschis usa sa intrebi ceva – si lista aceasta poate continua cu lucruri care sint unele mai mizerabile ca altele si care se astern ca o zoaie pe viata noastra in fiecare secunda, facind-o mai mizerabila decit toate aceste mizerii la un loc.

Pentru toate acestea, Traian Basescu este cautat la fiecare gest. Daca cineva varsa o lacrima in tara asta, este vina lui Basescu. Distrugerea flotei este vina lui Basescu (faptul ca el a facut dezvaluirile despre acest caz care s-a derulat in vremea guvernarii PDSR din 1992 – 1996 este, bineinteles, o diversiune…). Chiar si slaba performanta a administratiei (care s-a umflat ca o scroafa de 300 de kile in vreamea lui Nastase si a lui Tariceanu) este din vina lui Basescu. Tentativele de sinucidere ale puscariabililor sint din vina lui Basescu. Plagiatele si masteratele prim-ministrilor il au ca vinovat pe Basescu. Excluderea Romaniei din Uniunea Europeana si apoi intrarea ei in Uniunea Euro-Asiatica va fi probabil tot din vina lui Basescu.

Eu cred ca in spatele atacurilor la adresa lui Traian Basescu se afla o cucuvea batrina. Este cel care a fost garantul pocirii sufletului neamului nostru : cind altii cresteau, noi ne-am scaldat grohaind in mocirla originala pe care ne-a harazit-o. Ciracii lui incearca acum sa recistige ceea ce au pierdut datorita lui Traian Basescu si sa ne intoarca in mocirla.

Eu nu sint de acord cu demiterea lui Traian Basescu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu